Susam şöyle bir baktığımızda hemen hemen tuzlu bütün habur işlerinde kullanmayı sevdiğimiz bir üründür. Özellikle de simitlerde, poğaçalar da hem susam kullanıyoruz. Peki bu susam bizim sağlığımız açısından yararlı mıdır zararlı mıdır hiç düşündük mü ? Faydası varsa nelere faydası var veya zararı varsa neye zararı var bunları hiç düşündük mü ? Gelin beraber yararlarına ve zararlarına bakalım.
SUSAM: Yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olan susam protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineraller ve B Vitaminleri açısından çok zengindir.
Susamın Faydaları: Vücuda enerji verir. Cinsel gücü arttırır. Solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite iyi gelir. Antioksidan ve kansere karşı koruyucudur. Susam yağı safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderir. Gaz söktürür. Karın ağrısını azaltır. Karaciğer hastalıklarına karşı faydalıdır. Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur. Kemik erimesine karşı faydalıdır.
Susam Nasıl Kullanılır? Susam tohumları ve tohumlardan elde edilen yağ kullanılır. Simit ve pastaların üzerine serpilir. Susam ezilerek tahin elde edilir. Susam yağı cilt ve saç bakımında da kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder